Alle-LEDverlichting.nl
4 jun 2024
railspot, ledrailspot, winkelverlichting

De Railspot is bezig met een opmars, in winkels maar ook in woningen.

Welke voordelen heeft een rail-systeem, en is het ingewikkeld?

Nou eigenlijk niet, wel is het zo dat er veel over te vertellen is. Maar met wat simpele basis uitleg is het zeer goed te doorgronden. Het rail-verlichtings systeem is al tientallen jaren een veel gebruikte manier van het verlichten van winkelruimtes en etalages. Deze manier van verlichten is voor deze doelgroep erg interessant vanwege het flexibele karakter van het rail-systeem. Zo is het mogelijk om in de meeste gevallen de spot gemakkelijk los te koppelen van het rail-systeem om hem elders op de rail terug te plaatsen. Daarnaast is een spot doorgaans volledig te verstellen, zodat hij gemakkelijk in de gewenste richting gedraaid kan worden. Ideaal voor ruimtes waar de indeling of producten met regelmaat worden afgewisseld. Het is dus raadzaam om het rail-systeem wat uitgebreider te plaatsen dan in eerste instantie benodigd lijkt. Dit bied u in de toekomst het voordeel alle kanten op te kunnen met uw 'winkel' indeling. Deze voordelen hebben natuurlijk ook betrekking op horecagelegenheden en vaste of wisselende expositie's in musea, galerijen en/of tentoonstellingen.

Nu wordt hierboven met name de doelgroep retail benoemd, maar wist u dat een correct gekozen en vakkundig geplaatst rail-systeem ook een fantastische vorm van verlichting kan zijn in uw woning. Wij zijn van mening dat een dergelijke installatie in uw woning met passende railspots voor uw interieur een kunstvorm opzich is. Ook hierbij geldt dat de flexibiliteit op het gebied van verlichten en aanlichten u de ruimte geeft om eenvoudig te wisselen van bijvoorbeeld indeling of de in het oog springende voorwerpen die u graag wilt belichten in uw woning. Denk hierbij aan kamerplanten, kunstvoorwerpen, schilderijen of uw kostbare en geliefde verzamelobjecten.

LED rail-systeem

Welk rail-systeem is nu de beste keus?

Voorheen waren er nogal wat verschillende systemen beschikbaar die elke werkte met een andere aansluiting of voeding-systeem. Dit had als gevolg dat men met name in het begin erg terughoudend was in het gebruik van een rail-systeem. Dit omdat je na het plaatsen van een rail constructie vaak enkel uit de opties en spots kon kiezen van dat specifieke merk. Gelukkig is hier sinds begin van deze eeuw flink wat verandering in gekomen, waarbij de aansluitingen meer werden gestandaardiseerd. Simpelweg wordt er tegenwoordig onderscheidt gemaakt tussen een 3-fase of een 1-fase systeem. In verreweg de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van het 3-fase railsysteem, dit vanwege het grotere aanbod in toe te passen verlichtings armaturen zoals railspots. Ook zie je de laatste tijd steeds meer verschillende soorten armaturen die geplaatst kunnen worden op het 3-fase railsysteem. zoals pendelarmaturen, lichtlijnen en zelfs noodverlichting.

Ons advies is dus om bij aanschaf te kiezen voor een 3-fase rail-systeem, hiermee vergoot u uw keuzes voor nu en in de toekomst.

Oké, 3-fase systeem en nu?

Tja, dan komen we terecht bij de persoonlijke keuzes. Wij krijgen met regelmaat de vraag of we kunnen adviseren in mooie verlichting, en alhoewel we genoeg mooie verlichting aanbieden in onze webshop is het met name een smaak-afhankelijke keuze. Wat wij mooi vinden hoeft u niet mooi te vinden en andersom. Wel kunnen wij u hierin wat sturen, zo kunt u bij aanschaf van een rail-systeem vaak de keuze maken uit witte of zwarte rails. Dit geldt overigens ook voor de spots die er opgemonteerd kunnen worden. Dit is sterk afhankelijk van het interieur van uw winkel, etalage, restaurant of woning. Doorgaans zien we dat vooral lichte interieurs geweldig samen gaan met zowel witte als zwarte constructies, en bij donkere interieurs wordt dan weer erg vaak gekozen voor zwarte systemen.

LED rail verlichting

En welke railspot dan?

Welke railspot het beste past bij uw toepassingen hangt ook weer af van verschillende factoren. Wat betreft de kleur, vorm en formaat is het natuurlijk ook een persoonlijke kwestie om voor hetgeen te kiezen wat u mooi vindt en aansluit bij uw interieur en de gewenste uitstraling. Het technische aspect zullen we met u doornemen. Wellicht overbodig om te vermelden maar een 3-fase railspot is ook echt enkel en alleen te gebruiken in combinatie met een 3-fase rail systeem.

Het wattage is leidend voor de hoeveelheid licht die uit de spot komt. Deze hoeveelheid licht wordt aangeduid met Lumen. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de spot levert. Het gewenste wattage is afhankelijk van het gebruik, hoe groter het object of ruimte is dat u wilt aanlichten, hoe verder het armatuur van het voorwerp moet worden geplaatst en hoe hoger het wattage moet zijn. Ook is het van belang om u zelf af te vragen of de railspot gaat zorgen voor een groot deel van de hoofdverlichting of enkel bedoeld is voor het aanlichten van dat ene schilderij of kledingrek. Gemiddeld genomen zien wij dat er in winkels met name gebruik wordt gemaakt van railspots met een wattage van tussen de 25Watt tot 40Watt. Bij deze wattage's praten we al over een behoorlijke lichtopbrengst die over het algemeen op zo'n 2,5 tot 3mtr hoogte worden geplaatst. En op een ruime afstand nog voldoende verlichten. Voor een woning of restaurant waarbij de verlichting doorgaans wat lager hangt is het aan te raden om niet hoger te gaan dan 25Watt, tenzij we praten over grote ruimtes die moeten worden verlicht.

Ook valt er een keuze te maken welke lichtkleur u wenst te gebruiken. Bij railspots wordt er meestal gesproken over de volgende twee veelvoorkomende opties. Dat is namelijk warm-wit licht en neutraal wit-licht. Een warme lichtkleur is bijvoorbeeld aangenaam in een woning, restaurant of meubelzaak. Een neutraal witte lichtkleur is met name geschikt voor gebruik in overige winkels. musea e.d. In led begrippen worden deze vaak benoemd als 3000K of 4000K. Maar ook de benamingen 830, 930, 840 en 940 zie je vaak terugkomen. Hieronder een korte indicatie van wat nou wat is:

  • 830 = 3000K, warm wit licht met CRI80
  • 930 = 3000K, warm wit licht met CRI90
  • 840 = 4000K, neutraal wit licht met CRI80
  • 940 = 4000K, neutraal wit licht met CRI90

Dat brengt ons gelijk bij het volgende, de CRI dit staat voor 'Color rendering index' en wordt ook wel kleurweergave genoemd. Deze weergave zegt wat over de kleurweergave van het object waar het licht op schijnt. Waarbij hoe hoger de CRI, hoe beter de kleuren overeenkomen met de werkelijke kleur onder daglicht. Nu is het verleidelijk om direct te kiezen voor een railspot met CRI90, maar dit is niet per definitie altijd nodig of wenselijk. Door de hoge CRI kunnen de kleuren namelijk erg 'hard' worden wat minder prettig kan zijn in bijvoorbeeld een restaurant of woonkamer. Maar bij gebruik in bijvoorbeeld uw kledingwinkel is het vaak wel weer aan te raden, om de kleuren van de kleding er zo goed mogelijk uit te laten springen.

Tot slot wordt er bij railspots veelal verschil gemaakt in de licht uitstralingshoeken welke worden aangegeven in graden. Wellicht spreekt het tot de verbeelding maar we benoemen het toch maar even, hoe lager het aantal graden van uitstraling hoe smaller de lichtbundel uitstraalt. Een smalle lichtbundel is met name van toepassing om bijvoorbeeld specifieke kleinere producten, kunststukken o.i.d aan te lichten. Met een bredere bundel wordt het makkelijker om grotere oppervlakten te verlichten. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken, kies voor een smalle bundel als u echt de lichtbundel op een geconcentreerd punt wilt laten stralen. En een brede bundel om bijvoorbeeld een wand, groot schilderij, schappen of kledingrekken wilt aanlichten.

Hebben wij u een beetje op weg geholpen?

Wij hopen dat met het lezen van deze Blog we u een beetje op weg hebben geholpen bij de keuze voor de juiste railspot. Wat we graag nog willen vertellen is dat er met name in veel winkels nog gebruik wordt gemaakt van conventionele railspots. Ook in deze gevallen is het vaak mogelijk om simpelweg de oude spots te vervangen voor nieuwe led railspots die op het bestaande rail-systeem geplaatst kunnen worden. De overstap naar led railspots biedt een aantal grote voordelen met zich mee, waaronder de volgende:

Veel lager energieverbruik doordat led nagenoeg dezelfde (of meer) lichtopbrengst levert tegen een veel lager wattage. Als u in uw winkel 50 conventionele railspots heeft hangen van +-100Watt, en u vervangt deze voor 50 stuks 30W railspots levert dat een bruto besparing op van 3500W per uur. Doorgerekend in de beoogde besparing op jaarbasis draagt dit bij aan een behoorlijke verlaging van uw energierekening.

Minder warmte ontwikkeling, Led verlichting produceert nagenoeg geen warmte ofwel in een veel mindere mate dan de verouderde conventionele railspots. Dit kan met name bij hoge buitentemperaturen of laaghangende spots erg hinderlijk zijn. Daarnaast kan de hogere warmte afdracht van de 'oude' spots een nadelig effect hebben op uw verkoopwaar en producten. Deze warmte ontwikkeling wordt met led behoorlijk terug gedrongen.

Levensduur, het is algemeen bekend dat Led een langere levensduur geniet dan de verouderde conventionele railspots. Naast dat dit een kostenbesparende uitwerking oplevert. Betekend het ook dat u minder vaak de ladder of trap erbij moet pakken om net die ene moeilijk bereikbare lamp te vervangen. Ook lijkt het altijd alsof deze lampen op de meest ongelukkige momenten de geest geven. En zodra u net die ene lamp heeft vervangen en de trap weer opgeborgen, dan gaat de volgende weer kapot. Deze ergernis bespaart u zichzelf bij de overstap naar Led.

Railverlichting met spots

Conclusie

De rail-systemen met led railspots kennen een zeer brede inzetbaarheid en zijn vanwege de veelzijdige verstel en verplaatsbare mogelijkheden een perfecte aanvulling in bijna iedere winkel of horeca gelegenheid. Daarnaast leveren de railspots een fantastische uitstraling op, met als klap op de vuurpijl ook nog een flink aantal kostenbesparende en milieubesparende eigenschappen. Maar vergeet niet dat ook uw woning ideaal verlicht kan worden met een dergelijk systeem.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog, of heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze voor uw winkel of woning. Dan staan wij graag voor uw klaar...!

Railspots kopen

Wij maken gebruik van cookies

Alle-LEDverlichting.nl gebruikt cookies en andere technologieën om de website ervaring persoonlijker te maken en analytische gegevens bij te houden. Hiermee passen wij en derden onze website en advertenties op jouw interesses aan. Zo bevelen wij bijvoorbeeld relevante artikelen voor jouw project aan. Meer informatie over cookies lees je in onze privacy verklaring: Privacy verklaring